Все про пасту

Все про пасту

Точної відповіді на питання, хто ж був винахідником пасти, й досі немає. Серед претендентів на першість називають китайців, арабів і, звичайно, італійців. За однією з версій, паста була відома в Китаї за 5 тисяч років до нашої ери. Араби почали варити пасту ще в 5 столітті до н.е. Є також документальне підтвердження, що древні римляни готували тісто з води та муки, смажили його, різали на смужки та їли з соусом.

Достовірно відомо, що у 1292 році Марко Поло привіз з Китаю до Італії щось схоже на тальятеле. Проте історики стверджують, що до цього часу паста в Італії вже була відома та досить поширена. На одній з етруських могил були знайдені зображення інструментів для виробництва пасти: дошка для розкачування тіста, качалка, колесо для різання пасти – ті інструменти, які використовуються для приготування пасти й досі.

Відомо, що на Сицилії уже у XII столітті вживали в їжу довгу та тонку пасту, схожу на сучасні спагеті. У цей же час в Калабрії навчилися закручувати пасту в трубочки. Кулінарна книга XIII століття, що побачила світ незадовго до повернення Марко Поло з Китаю, описує декілька типів пасти, серед яких равіолі, вермішель і тортелі. Факт існування пасти в Італії до Марко Поло підтверджений документами, картинами та гравюрами, які зберігаються в Музеї Пасти в Римі.

В епоху Відродження багаті флорентійці вживали пасту з цукром та дорогими спеціями, біднякам доводилося задовольнятися пастою з часником, сиром, овочами або ж взагалі без спецій. У той час паста була лише домашня, свіжа. Суху пасту вперше почали готували в Неаполі. Виявилося, що поблизу цього міста ідеальні умови для вирощування пшениці твердих сортів, з якої і виробляють муку для пасти, а унікальне поєднання вітру та сонця чудово підходило для сушіння пасти. Незабаром навколо Неаполя почали виникати фабрики і виробництво пасти було організовано у промислових масштабах. Першими видами пасти, яку виробили на фабриці, були пене та спагеті. А наприкінці ХVIII століття перша фабрика з виробництва пасти була відкрита в Одесі.

Коротка хронологія розвитку виробництва пасти
РЕЙТИНГ ПОПУЛЯРНОСТІ ПАСТИ

Види пасти
Сьогодні на ринку представлено понад 600 видів різних форм пасти. До того ж їх дивовижне різноманіття може варіюватися від класичних трубочок до тенісних ракеток. Майже будь-яка значна подія у світі може підказати виробникам пасти нову форму.
ПО ФОРМІ ТА РОЗМІРУ:
ЗА СПОСОБОМ ПРИГОТУВАННЯ:
ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ПАСТУ

Італія і Паста

В Італії всі «макаронні вироби» називають словом «паста», що у перекладі з італійської мови означає – «тісто для макарон». Класичні італійські рецепти виготовлення пасти передбачають тільки муку із пшениці твердих сортів.

Пасту можна назвати дієтичним продуктом. Одна тарілка відвареної пасти містить всього 200 калорій, 40 г вуглеводів, менше 1 г жирів та 1 г солі. Паста не містить холестерину та швидко засвоюється.

Завдяки високому вмісту вітамінів групи В паста позитивно впливає на настрій, допомагає впоратися зі стресами та головним болем. Вітамін Е корисний для шкіри, а комплексні вуглеводи, на які так багата паста, знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань, атеросклерозу та старечої втрати пам’яті. Клітковина робить пасту корисною стравою для людей із захворюванням шлунково-кишкового тракту.

В італійському місті Граньяно день народження пасти святкують 24 листопада. Під час останнього святкування показували фільми зі спагеті у головній ролі.

Перша компанія, яка виробляла пасту ‘IlPastificoBuitoni’, була заснована в 1827 році жінкою на ім’я GiuliaBuitoni. Ця компанія існує й нині та є одним з найбільших виробників пасти у світі.

Рекорди і курйози Пасти