Титул короля сирів з ХІІІ століття належить італійському Пармеджано-Реджано. Свою оригінальну назву сир отримав завдяки двом основним провінціям-виробникам: Пармі та Реджо-нель-Емілії. Поширене у світі слово «пармезан» – це французький варіант італійської назви – «parmigiano reggiano».
Пармезан ідеально поєднується з великою кількістю різноманітних продуктів і дуже корисний для здоров’я. Пармезан – лідер за вмістом корисних речовин, мікро- і макроелементів (фосфор, калій, магній і цинк), а також вітамінів групи А, В, D і PP. Всього лишень 57 г сиру щодня забезпечують 67% денної норми кальцію. Пармезан – чудове джерело білків і містить всі 9 незамінних амінокислот. Головним супутником пармезану була і залишається паста. Як говориться в італійській приказці: «Паста без пармеджано, що жінка без носа».
Ця гастрономічна дружба склалася історично. І ніхто не береться її зруйнувати. Адже саме у цьому тандемі гармонійно поєдналися кращі традиції виробництва, користь і висока якість.
Давайте разберемся, в чем же уникальность сыра пармеджано-реджано и как ее использовать в приготовлении вкуснейшей итальянской пасты.
Якщо справжня паста – це мука і вода, то справжній пармезан – свіже молоко і закваска. Єдиний консервант у пармезані – сіль. Саме вона допомагає сиру отримати правильний смак і гарантує пармезану тривале зберігання. Адже сир тільки дозріває від 12 до 36 місяців. У результаті ми отримуємо гостро-солоний смак з відтінками горіхів та фруктів. До того ж насичений аромат з нотками лісового горіху виходить тим яскравіший, чим старший продукт.